打印 上一主題 下一主題
收起左側

[推介遊戲] 13年既網上神話 - Ultima Online

e~~好似唔錯bo@@
回復 支持 反對

咁就大家一齊玩啦lol~~
回復 支持 反對

好正呀隻game!!唔係收費一定玩囉=.=
最中意呢d唔計lv,自由,又可以起屋既game
回復 支持 反對

好正呀隻game!!唔係收費一定玩囉=.=
最中意呢d唔計lv,自由,又可以起屋既game
殺手熊仔 發表於 12-5-2010 13:01

我地玩c服唔收錢的=.=v 仲好多人玩添 同埋香港公會~
回復 支持 反對

趁有時間就開始同大家簡單講下game玩法啦 一開始當然係角色創建 ;)

入門篇
首先係入game後 你可以選擇自己想做既職業
或者自選鐘意既skill同埋Str Dex Int 3種屬性 簡稱三圍

skill係角色不可缺少既財產 錢 裝備 甚至屋都有機會跌
但skill會一直跟住你 亦係幫你賺大錢揚名立萬既好幫手 真係所謂唯有業隨身

隻game有成50種以上可以訓練既skill 特別既係有d skill非常多人練
好似magery用黎出魔法  幾乎所有戰鬥角色都需要具備 更係法師必精之技

有d就係冷門skill 好似連camping都有 升既方法係不停甘鑽木取火
而練既唯一好處係可以係野外快d安全logout

否則要等上5分鐘角色先消失就會非常危險 好似醒目兼搞笑
但其實一group人要係人地基地埋伏時個技能又會顯得有用

雖然你可以以後改練其他skill取代本身唔想要既  但小心選擇當然可以慳返唔少練功時間啦

三圍方面 Str決定你角色既物理攻擊力 生命同埋負重率 Dex決定氣力最大值同埋攻擊速度
Int可想而知就係決定你角色既MP及回魔速度 出魔法無佢唔得

選好之後當然可以揀做男仔女仔 同埋set好自己個型look 改個靚名啦
特別既係 你係可以同人地撞名 有時行出街撞到個同名同姓既人 大家都笑左出黎 XD

最後就係選擇出生地啦 你可以選擇既大城市有好幾個
每個都有唔同既長處及缺乏 最全面既就係首都Britain啦
唔單止最大 同時亦有齊所有種類既舖頭 亦有各樣既人流 係第一次玩既首選

選定城市之後 Woo 又一名新冒險者黎到UO既世界啦 你會點樣去開闢自己既前路呢?
黎緊不妨俾在下借用一下犀利哥既威名 帶領大家進入UO 一齊體驗生活啦

話明體驗生活  犀利哥Brother Sharp既搵食技能當然與眾不同啦
作為丐幫第一潮人 乞米同埋織衫技能當然唔少得  踏入全新既世界
Brother Sharp又會點發展呢? 今日介紹差唔多啦 希望大家鐘意並留意下一集  
請大家多多支持 XD

另外回應返有關於畫面問題 UO由第一日面世至今已經13年
可以想像13年前有甘既graphics已經係超哂班

呢個係97年隻game既片頭畫面 竟然係有全3d
值得一睇
http://www.youtube.com/watch?v=rBeA6JHkV1I
當然呢隻game既graphics係今時今日黎講係無得同最新既engine比
但遊戲可玩性仍然比好多其他大型Online Game好

EA前幾年亦有整過哂新graphics 以下有張圖做參考

伺服器問題 如果玩官網當然會有最新既設定 好多野都會同多年前既UO唔一樣
但當然係要俾錢啦 UO另一特色係好多唔同既私服 去到咩版本就睇Server本身既設定
呢隻Game好講究多人合作  比起其他Game尤其明顯 要真正感受樂趣建議去多人玩既Server
回復 支持 反對

上次講到Brother Sharp初黎報到  目前企左係Britain主城既旅館門口
人生路不熟既佢 身上只有1000蚊 一枝盲公竹 一把刀仔同埋一匹布

生活篇 第一章

甘究竟要點樣繼續下一步? 經過深思熟慮之後 決定搵地方先填飽個肚
就係向西行左兩個街口 馬上就見到有間飽店 即刻開門入去睇下先 裡面有兩個店員
Brother Sharp就問句有咩野食賣呀?
點知兩個店員都好似聾左甘
無人理佢 真係極唔得既服務態度

Brother Sharp於是用佢銳利既眼神調查(Single Click)下佢地
就發現原來佢地都係受過專門訓練

只係對某d命令有反應 於是就走埋去 簡單講左聲 Zevida buy (其中一個店員係甘既名)
估唔到個店員即刻有反應 仲第一時間show左成個有咩賣 有齊價錢數量既list俾Brother Sharp睇
哇 唔單止有各式麵包 仲連整麵包既材料工具都有得賣 真係非常特別

於是精明既Brother Sharp就買左2個芝士Pizza即食 另外再打包幾個French Bread方便係路上充飢
臨行之前諗住同個店員乞返兩蚊 於是就對佢使出絕招 - Begging技能 個店員當堂受落
可惜都係講左句佢自己都無錢 原來做店員都甘窮 Brother Sharp都無介意 仲順帶提升左Begging技
一笑置之後離開左間飽店

食到飽哂 下一步當然係裝下身 試問一件無袖t shirt+長褲+爛布鞋點出黎行?
於是就向城南方向飛奔 話甘快又俾Brother Sharp搵到間服裝店 即刻入去睇下有咩款
又幾好bor 有大量中古時代既服飾 連帽都有
不過有樣野好奇怪..無色揀既?! 全部都係一律白裡帶灰
!!
乜呢個世界d人甘奇怪 但諗到岩岩經過既路人都係著到五顏六色
細問之後先明白 原來呢度既人買衫係興自己染色既

只要買個dye tub同埋色料 將色料倒落dye tub度就可以調到色
再用係件新衫度染色 真係潮 要咩色有咩色

Brother Sharp簡單買左件粉藍色無袖長身衫 一頂型爆straw hat
再加一對皮靴 快速換過裝+乞米後 又再展開冒險之旅

Britain真不愧係第一大城 一路有大把新奇得意既野賣 不經意行到去城東南既地方
見到一班人聚集 原來係去到Britain第一銀行

打聽下之後先知道 原來呢度既銀行服務非常先進 你只需要係銀行周圍大叫Bank
服務員聽到就會即刻為你打開你個人專用既保險箱

絕對唔使排隊 保險箱唔止可以放錢 仲可以放item
以後無論去到咩城鎮只要有銀行 就可以隨時隨地領取你之前存放既物品

實在太令人目瞪口呆啦 Brother Sharp當然要試下甘好既服務啦
一叫Bank 哇 真係即刻有個箱彈出左黎 效率真係無得彈

正當Brother Sharp好滿意甘將岩岩掃返黎既貨逐一放入既時候
突然發生一件勁恐怖既事! 係咩野?

原來個袋只係得返幾蚊!! 大檸樂啦 周身無蚊仲點係呢個新世界蒲落去?
Brother Sharp雖有唔少人生經驗 但又要點樣係呢個不一樣既世界解決不一樣既問題呢? 請睇下回分解
回復 支持 反對

隻game其實出左2.....係3d....畫面係好少少既
回復 支持 反對

未聽過................
回復 支持 反對

唔覺得會多人玩
回復 支持 反對

wow, 估唔到隻game仲係到 ~我記得以前用56k 玩過
,我以為好似同rs classic消失左
回復 支持 反對